Før kunne Geir Ove Lavik og Monika Hylland kun nyte den flotte utsikten over Bergen Sentrum gjennom stuevinduet sitt. Alternativt måtte de håpe på oppholdsvær for å sette ut hagemøbler og parasoll.
De hadde brukt mye tid, krefter og penger på å opparbeide en sjarmerende hage med ulike soner; et spaområde for boblebad, et annet nivå for en grillhytte og en sone med sittegruppe for besøk. Det var en hage for å de fineste sommerdagene, men på ingen måte en uteplass for å nyte omgivelsene og utsikten året rundt.
Forvandlet et ubrukt betonghjørne til en stemningsfull utestue
«Vi bør nå i hvert fall få et tak her ute» var en tanke som ofte slo når de så inn på betonghjørnet som pekte mot både hage og utsikt. Det ble ikke brukt til noen verdens ting. Det var flere forhold å ta hensyn til – plattingen de ønsket å utnytte var ikke ideell for en utestue ved første øyekast. Det var støpt i betong, og så kaldt og lite koselig ut. Det ble derfor fort tydelig at løsningen de i så fall skulle ende opp med måtte være fleksibel og ta høyde for huset og uteområdet slik det var.
Høsten 2018 besøkte paret en boligmesse og kom i snakk med uteplasskonsulenten Marita Boge: «Dette finner vi en løsning på, men jeg må komme ut til dere og se på uteplassen.» Befaring var første steg mot en flott utestue.
Noen krav hadde paret til utestuen. Det måtte bli en fin overgang fra hus til utestue, og aller helst at de kan gå rett inn fra huset. Utsikten var alfa og omega å bevare og ikke minst at det skulle slippe inn mye naturlig lys.
Ganske kjapt fant paret og konsulenten ut sammen at dersom de ville oppfylle krav til innslipp av lys – og med respekt for hellingen i taket på huset, var en skreddersydd utestue i glass svaret. Paret bestemte seg derfor for å gå for en utestue med glasstak med en vinkel som fortsatte på husets tak, og valgte dessuten profilløse skyveglass.
Hver uteplass har sine forutsetninger
– Det var viktig for oss å få inn masse naturlig lys. Minst mulig bjelker og sånt, mest mulig glass. Og det har det blitt med de skyveglassene vi har gått for som er uten profiler, presiserer Geir Ove Lavik.
Hver uteplass er unik. Denne hadde også sine forutsetninger.
– I tillegg til at utestuen skulle være knyttet til huset og at vi måtte bygge med hensyn til taket var plattingen i betong. Vi fikk til et veldig godt samarbeid mellom tekniker og kunden, og nøkkelen til et så flott resultat er skreddersøm og nøye planlegging. Først kom selve glasstaket og skyveglassene på. Deretter tettet vi med beslag mellom glasstaket og husfasaden. Helt til slutt la kunden på fliser.
Denne planleggingen sikret tettest mulig løsning, forklarer Boge.
Geir og Monika har sansen for detaljer. Det gjelder hagen generelt, og selvfølgelig også det nye samlingspunktet som er utestuen. De ønsket å gjøre utestuen til et sted hvor de kan samle familie og gode venner, og rett og slett ha det hyggelig sammen. Det personlige preget kom godt frem, og til og med litt av betongen ble tatt vare på: – Den ene betongveggen valgte vi faktisk å beholde. Det blir så unik og koselig atmosfære av det, og skikkelig stilig belysning, skryter Lavik.

– Bare å sette i gang!
Nå brukes utestuen så ofte som mulig. Glasstaket er koblet til huset slik at de kan gå rett inn i utestuen – samtidig som de fikk bevare utsikten takket være de profilløse glassene.
– Når det blir rufsete har vi muligheten til å trekke oss inn i utestuen. Og vi slipper å løpe inn med puter – alt er klart.
Paret skjuler ikke på at det fortsatt er et uterom, men føler at det er nettopp det som er kjekt: – Man skal jo være ute – det er ikke en del av boenheten man skal bo i, det er et uterom, men med ly for vær og vind. Det skal ikke være 25 varmegrader her inne. Er ute samtidig som du er inne likevel.
De fleste bor gjerne noen år før de endelig går frem med å investere i en utestue eller en pergola. Til det kan paret anbefale å etablere kontakt tidlig:
– Vi har bodd lenge på Kleppestø, kanskje 25 år – og fem år i dette huset. Vi har jo gått rundt og tenkt lenge på å skape et sånt uterom. I etterpåklokskap så kunne vi gjort det tidligere og fått enda flere samlinger her og hyggelige stunder, så her er det bare å sette i gang for dere som vurderer det. Vi får i hvert fall stor glede av å ha denne plassen.
Det var viktig for oss å få inn masse naturlig lys. Minst mulig bjelker og sånt, mest mulig glass. Og det har det blitt med de skyveglassene vi har gått for som er uten profiler, presiserer Geir Ove Lavik.
– Geir Ove Lavik, Askøy
