Hva er en pergola?

Pergola er solskjerming som vi ser stadig oftere – også i Norge. Moderne boliger blir gjerne bygget med en pergolaløsning – men hva er en pergola, egentlig?

Pergola før i tiden

Pergola-strukturen ble først populær i Italia. Den ble brukt til passasje mellom huset og hagen og knyttet dem sammen, eller som et sted for å ta et avbrekk fra den sterke solen. Pergola bestod av treverk som ble bygget i et kryss og tvers-mønster, og som var fundamentet i pergolaen. Klatrende planter vokste på strukturen tett nok til at de nesten skjulte pergolaen og lagde egne områder med skygge. Pergolaen hadde ikke bare en praktisk funksjon, men fungerte også som flott arkitektur i hagen.

Hva er en pergola? Her er det en pergola av eldre stil med roser klatrende

Bilde av Terry Ballard. Kilde: www.flickr.com/photos/terryballard/14376907902

Moderne pergola

Pergolaer i dag skaper rom i din uteplass slik at du kan lage en egen sone for avslapning eller for å nyte måltider ute, og det med høy grad av komfort. Elektrisitet og materialteknologi har gitt flere muligheter enn det som var tilgjengelig i renessansetiden. Aluminium er et materiale som er populært i dag fordi det er slitesterkt og har en lang levetid.

Flere velger å kle pergolaen inn med glass slik at den kan brukes også når temperaturen går ned. Du kan velge å sette inn varmelamper, slik at du kan sitte ute selv om det er kjølig, eller du kan installere lys i stolper og bjelker for å skape en magisk stemning.

Vi ser fortsatt noen som velger den romantiske stilen med åpen pergola i tre og lar blomstene og planter klatre. Designet er veldig flott om våren og sommeren, men ikke en løsning som du kan nyte året rundt.  

Pergola i Norge

Pergola er en selvfølge i varmere strøk hvor solen steiker, og folk søker først og fremst solskjerming og en konstruksjon som pryder hagen. I Norge bruker vi også pergolaen til solskjerming på dager med veldig sterk sol, men vi har andre behov. Flere som planlegger uteplassen tenker også på andre værforhold som sterk vind og mye nedbør. På den måten gjør de bedre bruk av uteplassen og kan bruke den uavhengig av været.

I Norge har vi til tider skiftende vær som gjør at vi plutselig må ta grillmåltidet innendørs, eller må hente frem et pledd eller to fordi det blåser kaldt. Om høsten og vinteren kan det blåse, regne eller snø så mye at man ikke utnytter uteplassen i det hele tatt. Derfor er det flere som velger en innglasset pergola som er anvendelig og kan brukes mye, gjerne med mulighet for å lukke taket med lameller eller foldetak for å skjerme mot nedbør. For de som er mest opptatt av design og som liker seg ute i hagen, er det også viktig at pergolaen skal ha flotte detaljer og at den skal være laget av solid materiale.

pergola takduk

Moderne pergola samler gode venner

>> Noen av de som tar kontakt med oss føler at uteplassen ikke er komplett uten en pergola, og har ganske klare tanker på hvordan de ønsker å bruke uteplassen. Kjenner du deg igjen? Ta kontakt med oss, så kommer vi gjerne på gratis, uforpliktende befaring.

Kontakt oss